Ediția cu numărul 12 a Taberei de IT s-a încheiat! A fost una foarte specială și de mare succes așa cum poate ați putut urmări pe pagina de Facebook. De ce specială? Pentru că am avut prilejul să întâlnim la Universitatea Ovidius niște oameni foarte speciali care confirmă din plin vechea zicală că “omul sfințește locul” și care, dincolo de valoarea lor profesională remarcabilă (la care voi reveni pe parcursul acestor scurte note) ne-au făcut să ne simțim acasă, înconjurați de prieteni care ne-au spijinit  pe tot parcursul organizării acestei tabere și, în egală masură, în timpul desfășurării acesteia. Mulțumirile noastre (în fine poate ar fi mai bine să zicem …Premiile noastre OskarIT) merg către dl prof. dr. Dorin-Mircea Popovici – Facultatea de Matematică și Informatică și lector univ. dr. Alexandru Bobe – Prorector – Universitatea Ovidius! Am fost, ca să zic așa, acasă în amfiteatrul universității în care ne-am bucurat de toate facilitățile și condițiile optime pentru o excelentă desfășurare a taberei noastre pe tot parcursul celor 5 zile de tabară. Apoi, au fost…… Constanța, marea și soarele (“incluse” în tabără) de care ne-am bucurat din plin în după amiezele de septembrie aproape de echinocțiul de toamnă! La momentul la care scriu aceste scurte impresii (la cald) în țară, la munte ninge, ceea ce este aproape imposibil de alăturat cu ceea ce am trăit doar cu câteva zile în urmă!

Apoi, si firește aceasta nu este în nici un caz o ierarhie, am avut privilegiul să avem alături de noi ca prieteni (exprimarea oficială și corectă ar fi poate “special guests” sau keynote speakers) adevărate personalități pe care dintr-un adevărat miracol al timpului și calendarului lor am reușit să ii avem alături: Gl. Lt. Dr. Ing. Dumitru-Dorin Prunariu (cred că nu mai este nevoie de prezentări suplimentare), Silviu Hotăran – acum Training Leader GKTI Semper Human, Oana Bodor – psiholog, psihoterapeut, formator, Eduard Bodor – în dublă calitate, Business Development Manager pentru centre de date dar și de psihoterapeut și formator. Aș putea încheia aici acest material pentru că enumerarea de mai sus spune tot. Dar…mai sunt încă multe de spus.

Această tabară nu putea să fie organizată fără sprijinul unor adevărați prieteni și parteneri de cursă lungă care au înțeles importanța acestui proiect de stimulare a tinerilor, de a le demonstra partea practică a domeniului atât de generos de care ne ocupăm, de a le arăta potențialul uriaș profesional pe care il au în față. Mulțumirile noastre merg catre APC by Schneider Electric, ESRI România, Infoworld, Orange România și DB Technology. Și, nu în ultimul rând, le mulțumim tinerilor participanți (majoritatea studenți la universități de IT din mai toate zonele din  țară, unii dintre ei fiind adevărați “veterani” ai taberei noastre) pentru modul în care au rezonat cu toate informațiile primite, pentru interactivitate, personal exprimându-mi speranța că am reușit și de această dată să “plantăm” niște semințe pentru un viitor poate mai bun sau mai conturat pentru mulți dintre ei.

Și acum, o scurtă trecere în revistă a prezentărilor în succesiunea zilelor de tabără.

 

Miercuri 19 septembrie am deschis oficial tabăra. Ne-au fost alături Dl. Prorector Alexandru Bobe, împreuna cu dl. prof. Popovici care ne-au adresat un cuvânt foarte cald de bun venit (chiar ne-am simțit bine-veniți!) și apoi ne-am cunoscut mai bine, sau, altfel spus a urmat ceea ce se numește momentul de “ice-breaking” adică de armonizare a participanților (în număr de aproape 50) care firește nu se cunoșteau cu toții! Oana și Eduard Bodor – după o scurtă prezentare care a dar câteva repere de autocunoaștere și apreciere i-au invitat pe studenți, deja împărțiți în mai multe grupe, să paticipe la un joc de abilități, de lucru în echipă, de aptitudini și de calități. A fost, dincolo de amuzamentul intrinsec, și un prilej de a descoperi calități în ceilalți și de împrietenire.

Și a venit ziua a doua, 20 septembrie, zi care a debutat minunat cu Oana si Eduard Bodor cu o prezentare interactivă “Cui ii este frică de lupul cel mare și rău?” De fapt a fost o excelentă prezentare motivațională despre credințele și convingerile limitative care ne potențează de fapt umbrele și nu succesul, care ne duc spre autosabotarea propriei noastre vieți. Și ca o încununare a acestei prime zile, a urmat prezentarea de excepție a dlui profesor Popovici – Scurta introducere in Tehnologiile Mixte. Modelare 3D, tehnici de iluminare și texturare a obiectelor, tehnici de animație și de interacțiune a utilizatorului prin crearea unui ficat cu ajutorul realității augmentate! Nu am alte comentarii de făcut decât unul singur: în sală nu se mai auzeau nici respirațiile (ca să nu mai vorbim de foșnetul fotoliilor din amfiteatru!). Ce ar mai fi spus?! Chapeau! De doua ori, și pentru Centrul de Cercetare pe care profesorul l-a înființat și îl conduce! Deci se poate, dacă vrei și mai ales dacă ești foarte valoros și dornic să lași ceva în urma ta.

Iată-ne deja vineri 21 septembrie când au continuat prezentările dedicate IT și acelor tehnologii despre care spunem că sunt “cutting-edge”! Dl. Eduard Bodor (APC by Schneider Electric) a abordat un subiect de mare actualitate:” IoT-  Energie pentru economia digitală” care a trecut în revistă provocările lumii contemporane, fie că ne referim la business, manufacturare (producție de orice tip), transport, energie, viață personală etc toate acestea deja “absorbite” în sintagma economia digitală, internetul lucrurilor (IoT), mobilitate etc. Date, tot mai multe date, tot mai multe cerințe tehnice de la cyber security pănă la educație și impact social. Ca un fel de continuare, dl Alexandru Vasile – ESRI România ne-a prezentat provocările acestor tehnologii dintr-un unghi diferit: “Mobiltatea și ecosistemul de aplicații” care a fost o adevărată aventură geospațială de cules date, de a le prelucra, de a le interpreta  si de a furniza rezultate extrem de precise. ESRI România are multe aplicații dar și programe, facilități speciale pentru studenții care sunt atrași de acest domeniu atât de generos care subsumează multe cunoștințe din domeniul IT dar și recompense profesionale pe măsură.

Nici nu am realizat că deja era sâmbată 22 septembrie! Primul workshop i-a aparținut dlui Eduard Bodor cu o a doua prezentare în cadrul taberei de asemenea foarte practică și aplicată: Tipuri de Centre de Date, Infrastructuri pentru Centre de Date – Oportunități de carieră conexe. Este foarte important ca, dincolo de aspectele tehnice și tehnologice, de pledoaria pentru viitor să deschizi o ușă și către potențialul de cariere pe care un tânăr îl poate avea.

Și….. a venit rândul dlui Prunariu! Am avut cu toții privilegiul ca la această ediție să avem parte de două prezentări făcute de domnia sa. Prima dintre acestea a fost, cum altfel?! “Crede în visul tău”! Ce poate fi mai motivațional și mai generos decât să îl ai în fața ta pe dl. Prunariu – singurul român care a zburat în spațiu! A fost un mare privilegiu pentru că ne-a prezentat drumul parcurs “de la Pamânt la Cer” (ca să zic așa), pașii pe care i-a urmat, munca extraordinară, pregătirea temeinică și extrem de serioasă, cunoștințele vaste pe care le-a acumulat, rezultate excelente pe care le-a obținut atât din punct de vedere profesional/științific cât și în ceea ce privește abilitățile remarcabile personale de a face față antrenamentelor și oricăror situații care pot să apară. Ce ar mai fi de spus? Nimic altceva decât “Crede în visul tău” pentru ca odată ce îl conturezi bine și este în concordanță cu capacitățile tale, atunci Universul se va alinia cu tine și îți va potența drumul!

Aproape în aceeași idee, prezentarea dlui Silviu Hotăran ne-a adus în atenție “Managementul șansei” – de fapt tot o întoarcere către sine, către cunoașterea propriilor capacități și potențiale care, atunci când ocaziile potrivite se ivesc, acestea te pot propulsa către drumul visat. Muncă, talent, fixarea unui obiectiv corect și care și se potrivește, autocunoaștere, gestionarea relațiilor, oprtunităților și șanselor iată ingredientele majore și jaloanele care te duc la succes atât profesional cât și personal. A fost un dialog foarte animat cu participanții, au reieșit idei interesante și o semnificativă maturitate de gândire.

Și, după dl Siviu Hotăran, ne-am întors din nou la “ale noastre” cum s-ar zice, împreună cu dl. Codrin Raită care ne-a întrebat încă din titlul prezentării sale – Cât de sigur ești în lumea digitală? Poți fi sigur? Mă rog nu chiar sută la sută, dar suficient de sigur și aceasta dacă îndeplinești niște condiții, faci niște pași și aplici niște proceduri de la care nu ai voie să te abați. Dl. Codrin Raită a trecut în revistă mai multe măsuri de securitate a datelor (cyber security) împotriva folosirii tehnologiei în scopuri abuzive.

Duminică, 23 septembrie, a fost ultima zi a taberei. Și ne-am delectat din nou cu Dl. Prunariu care a susținut o a doua prezentare despre tehnologiile spațiale actuale și în viitorul nu prea îndepărtat, despre uriașele avansuri tehnologice, despre perspectivele zborurilor cosmice în sistemul nostru solar (cu cosmonauți la bord), despre Stația Spațială și, mai ales, despre studiul corpului uman și provocările la care este supus în imponderabilitate și la revenirea pe Pamânt. A fost ca o privire spre Universul infinit spre care oamenii care îndrăznesc să privească, să îndrăznească, și să fie animați de dorința de a “zbura”. Nu este și acea minunată vorbă că “numai cerul este limita”?.

Odată cu înmânarea diplomelor de participare Tabăra de IT și dezvoltare personală, ediția cu nr. 12 s-a încheiat. A fost una dintre cele mai bune ediții pe care le-am realizat, și, desigur, nu a fost meritul nostru, ci al prietenilor, partenerilor și personalităților de excepție pe care le-am avut alături de noi.

Închei cu îndemnul dlui Prunariu: Urmați-vă visul!

Mihaela Gorodcov