(pentru inginerii adevărați și reciproca este valabilă)

 

După multe, multe (10) ediții de vară (să zicem septembrie) ale Taberei noastre tradiționale iată că anul acesta, cu ceva îndoială, inițial, am lansat și o ediție de iarnă care a avut un mega succes. Și, firește, vom face și din ediția de iarnă o tradiție. Am avut câteva ingrediente de-a dreptul magice: locația – Gura Râului, Sibiu, (fix în spațiul mioritic al lui Lucian Blaga, intelectualii știu ce vreau sa spun!), programul, invitații, speakerii, participanții – adică studentii care au fost foarte profi și OK din toate punctele de vedere, perioada aleasă și anume, vacanța de după sesiunea cea greu de dus din iarnă … este dificil de făcut o ierarhie a importanței factorilor care au transformat această tabară de iarnă într-un succes real.

Partenerii noștri – ESRI Romania, Orange Romania, Schneider Electric, Assist Software, Infoworld, Swiss Web Academy – prin speakerii pe care i-au avut – au lucrat “hands on” cu studenții, le-au transmis (era sa zic share-uit) informații și cunoștințe practice care de cele mai multe ori nu se regăsesc în curricula universitară, le-au dat și câteva idei despre cum să își descopere potențialul creator (“bastonul de mareșal care este în ranița fiecărui soldat” ca să îl citez pe Napoleon Bonaparte), pe scurt, au fost mai bine de 15 ore de curs (scuze dar nu găsesc alt cuvânt) care au trecut foarte repede. Le mulțumesc tututor!

Și, cum pentru noi toți, doar cerul este limita (sau cel puțin așa ar trebui să fie) invitatul de onoare al nostru pentru aceasta Tabara de IT a fost nimeni altul decât Dorin Dumitru Prunariu, cosmonaut, inginer (chiar doctor) și general, dar, mai presus de toate OM, cald, prietenos, fericit să fie alături de noi toți, să împărtășească din marea lui Aventură, să dialogheze, să raspundă, să dea autografe, să motiveze tinerii (dar și pe noi toți ceilalți). Pasiune, multă muncă, implicare în numeroase proiecte internaționale dedicate evident spațiului și vieții, asteroizilor și cerului, în general toate abordate cu grație și profesionalism, într-un cuvânt o mare personalitate a României și nu numai. A fost pentru noi toți o mare oportunitate și un privilegiu rar să îl întâlnim, să ne bucurăm de o prezență atât de motivantă. Se poate, se poate orice dacă pui pasiune și suflet în ceea ce faci, dacă abordezi cu multă știintă de carte și muncă totul, dacă îți propui în viață țeluri și le urmezi.

Dincolo de perdelele de fum care ne orbesc de multe ori, dincolo de viața de zi cu zi și de provocările ei (nu întotdeauna plăcute) mesajul final este că trebuie să vedem pădurea de sus, să nu ne împiedicăm de tufe și ierburi, să abordăm esențialul și viața în toată plenitudinea ei. Și să avem țeluri, să învățăm continuu, să dăm un sens fiecărei zile și acțiuni ale noastre.

Tabara de iarnă s-a încheiat. Și acum ninge. Dar deja cea de vară bate la ușă și ne gândim cu mare bucurie la întâlnirea din septembrie.

Voi ce ziceți? Cum o fi marea în septembrie?

Mihaela Gorodcov