Au trecut câteva zile de când s-a încheiat încă o ediție de succes a Taberei de IT și dezvoltare personală de la Bușteni. Și, a fost FUN! (chiar și IT-ul). Am lăsat special să se așeze puțin impresiile pentru că au fost multe și minunate și le voi împărtăși cu dvs așa cum au venit (impresiile!).Am renunțat la sintagma “școală”. Și am mai spus de ce, dar, cred că trebuie să o repet. În primul rând datorită unei anume conotații asociate cuvântului “școală”, ceva în esență obligatoriu, la care trebuie să te duci, care nu îți place prea mult (dintr-o miriadă de motive, dar cel mai bine le-a enumerat Sir Ken Robinson într-o memorabilă prezentare la o conferință TED din 2006 pe care vă sfătuiesc maxim să o vedeți) și care, te stimuleaza să îți dezvolți creativitatea, imginația, pe scurt să te descoperi în toate valențele tale. În al doilea rând pentru că nu am vrut să fie o școală ci o “expediție” complexă între aptitudini, învațare (că s-a și învățat câte ceva), talente și descoperiri de sine. Agenda este pe site-ul taberei, www.tabaradeit.ro si pe Facebook https://www.facebook.com/TabaradeToamna , deci nu mai insist.
Ce am descoperit în această “călătorie”? Cum să am curaj, atenție și deschidere ca să mă descopăr și să îmi determin mai bine țintele și obiectivele în viață? (Silviu Hotăran); antreprenor sau intreprenor (Adrian Cioroianu, nu istoricul și fostul ministru de externe ci cel pe care pâna de curând a scris “Intel”), cum să îmi balansez viața între diferitele situații și necesități astfel încât să trăiesc în echilibru și armonie cu mine și cu ceialalți (Oana și Eduard Bodor); și, cum trăim în lumea informației care ne asaltează de peste tot, am “dezbătut” aprins deosebirea între manipulare și persuasiune (Alexandru Groșeanu). Și pentru că trebuia să avem fun, să ne simțim bine, să ne cunoaștem, chiar în prima seară Mădălina Groșeanu (psiholog) a “spart gheața” cu un joc minunat a creativității, lucrului în echipă (e) și colaborării.
Am făcut incursiuni și în IT: Infoworld – Alexandru Perețeanu, mobilitate și date, Schneider Electric – Eduard Bodor – Noile centre de date, am învățat multe despre colectarea imaginilor și utilizarea unei drone și despre tehnologia GIS de la reprezentantele ESRI (Simona Stăiculeț și Paula Mursa) și, nu în ultimul rând am avut și o mică școală, adică un training cu Andrei Cîrjan – Swiss Academy care a ținut un curs de wordpress și de realitate augmentată.
Am avut un concurs cu premii (vouchere pentru training la compania Veracomp, un echipament wi-fi-FortiWi-Fi 80 și multe altele ) și uite așa, cele 5 zile au trecut foarte repede. Am devenit prieteni, ei au devenit prieteni (au fost studenți din multe centre universitare) și cu toții am plecat de la Bușteni cu proimisiunea să ne vedem la anul! Dar nu în septembrie ci mai repede că mai este o vacanță între semestre!
Mai am însă câteva idei pe care aș dori să le împărtășesc cu voi toți. În virtutea pasiunilor mele dar și a ocupației mele de atâția ani vin mult în contact cu tinerii. Combat cu toată tăria de care sunt capabilă (si chiar sunt!) sintagma de multe ori spusă peiorativ pe care o știm cu toții “tineretul din ziua de azi…..”. Deisgur că o bună parte a populației (electorat din când în când și foarte rar popor!) este manipulată maxim de canalele media și de informațiile care ne bombardează exclusiv cu știri negative, cu oameni urâți (nu fizic) și fapte condamnabile. Știrile potrive greu își fac loc în jurnalele de profil! Mai afli așa parcă în secret de olimpicii români, de concursuri internaționale câștigate de niște elevi sau studenți dar, dincolo de ei, există tineri (mulți) care sunt minunați, care vor să cunoască, să progreseze, să alinieze la complexitatea lumii în care trăim și la noile paradigme pe care de cele mai multe ori sistemele actuale de educație sau învățământ (mare confuzie se face între aceste două noțiuni foarte diferite între ele) nu le acoperă în mod evident. Acestea sunt rămase clar în urma, înțepenirii în epoca industrializării și a mașinilor cu abur (cam două secole retard!), în contextul în care lumea s-a schimbat iar tinerii trebuie să facă față unei cu totul altei societăți. Au nevoie de cu totul alte unelte ca să se racordeze la prezent și mai ales la viitor. Iar potențialul lor este uriaș! L-am văzut și la Bușteni dar și în alte împrejurări și cred că trebuie să fim conștienți, noi, cei din generațiile mature, că avem o misiune importantă: să le oferim ceea ce au nevoie cu adevărat pentru că ei sunt gata să primească.
Am plecat de la Bușteni cu mai multe convingeri personale confirmate încă odată. Ceea ce mă și stimulează dar mă și obligă! Nu numai pe mine ci și pe noi toți. Este o misiune importantă la care invit din nou inclusiv companiile de IT! Cu undițele porivite tinerii pot câștiga toate concursurile de pescuit! Depinde doar de noi să le oferim undițe bune, performante și care să funcționeze pe tiparele secolului 21.
Închei aceste note cu câteva dintre feedback-urile participantilor si cu mulțumirile mele adânci și sincere pentru toți speakerii și partenerii nostri, pentru studenții minunați care au fost parte activă a acestei tabere (toate sesiunile au fost incredibil de interactive) și pentru gazda noastră excelentă (nota 10 +) de la Pensiunea Bonsai din Bușteni.
Radu Munteanu: “Mă bucur nespus că sunt în postura să-ți dau un feedback despre tabăra de vară de la Bușteni. Din păcate nu există cuvinte ce pot exprima cu adevărat senzațiile plăcute, ce le-am trăit alături de colectivul minunat din această tabăra. Atât workshopurile, foarte interesante și foarte bine structurate, cât și toate activitățile desfășurate în această tabără, extrageri, concursuri, petreceri cu nopți nedormite,;) m-au facut să înțeleg că anii de studenție sunt pe departe cei mai frumoși și educativi ani. Mulțumesc colectivului pentru ușoara integrare. PS: Aștept cu nerăbdare următoarea tabără!”
Radu Iovan: “Îmi pare bine că am participat la această tabără minunată și o să mai particip în fiecare an. A fost o experiență relaxantă. M-am distrat, am învățat, am legat noi prietenii și am întâlnit oameni minunați. Workshopurile au fost foarte atractive și am învțat lucruri noi și utile.”
Delia Elena: “Mi-a părut bine că am participat în această tabără. Workshopurile și-au atins scopul; cele tehnice au clarificat anumite noțiuni, iar cele de dezvoltare, deși nu credeam, mi-au schimbat unele concepții despre carieră și echilibrul cu viața personală și timpul liber. Cu siguranță voi lua în considerare să mă mai înscriu și pe viitor.”
Ciurescu Mihaela: “Această tabără a însemnat pentru mine o experiență nouă, în urma căreia mi-am dat seama că am atât de multe de învățat în domeniul IT. Mi-au plăcut toate trainingurile și chiar cred că îmbinarea cunoașterii de sine cu partea tehnică a reprezentat o asociere reușită. Cel mai interesant mi s-a părut workshop-ul legat de crearea unui site în WordPress deoarece toți participanții au lucrat efectiv în acele 3 ore. De aceea, aș recomanda pe viitor mai multe traininguri care pun accentul pe partea practică (nu ar strica un curs de programare – ar fi foarte interesantă o introducere într-un limbaj de programare sau crearea unui program de bază).Totuși, și prezentările au fost destul de interactive și trainerii au fost deschiși la intrebări.”

Mihaela Gorodcov